לא מעט נכתב על המאכל האהוב, המתוק והמפנק – העוגה! כנאמר בשיר הילדים, אין חגיגה בלי עוגה, ולמעשה – עוגה טובה היא חגיגה בפני עצמה. במטבח המתחדש תדירות ניתן למצוא מיני חידושים והפתעות גם בתחום הקונדיטוריה, אולם מקומן של העוגות הקלאסיות המפתות בבתי הקפה, במקרר הביתי ועל גבי שולחנות הקינוחים בכל אירוע – לא נעלם, וכבודן במקומו מונח.
עוגה עם ייחוס
העוגות הקלאסיות נחלקות לז'אנרים שונים, ביניהם עוגות גבינה אפויות או קרות, עוגות בחושות, פאי, שטרודלים, עוגות טורט, וכמובן – עוגות שוקולד. לכל אחד זיכרונות ילדות בהם מככבות העוגות שסבתו, שאמו ושדודותיו נהגו להכין, וטעמן צרוב בליבו. עוגה קלאסית אוגדת בתוכה ניחוחות, טעמים וזיכרונות נשכחים, וכל אלו מוסיפים לה ארומה מיוחדת, ששום עוגה מתוחכמת מן המטבח החדש לא תוכל להשיג.
עוגות במעגל השנה
לוח השנה העברי מספק לנו הזדמנויות רבות לחגוג, ולכל חג העוגה המיוחדת שלו. השנה מתחילה עם עוגות דבש בחושות מתובלות כדבעי, המלוות אותנו בכל חגי תשרי. בט"ו בשבט חוזרות העוגות לככב בדמותה של עוגת הפירות היבשים, לצד הקפה והתה. את פורים מכבדות בנוכחותן עוגות פרג בשלל ווריאציות, ובפסח עוגות המצות והקוקוס, וכן עוגות פרג ושוקולד עם קמח מצות, ואת המעגל מסיימת עוגת הגבינה של שבועות. בחתונות רבות עדיין ניתן לטעום מעוגת החתונה המסורתית המורכבת משלוש קומות לפחות, ובראשה חתן וכלה מאושרים, ועוגות שוקולד הן עדיין עוגות ימי ההולדת האולטימטיביות.
עוגת שוקולד ליום הולדת
עוגות שוקולד הן עולם מלא של תענוג ודמיון, אין סוף ליצירתיות הקונדיטורית שניתן להפיק מעוגת שוקולד. אולם, כשמדובר ביום הולדת של זאטוט מתוק ונרגש, אין יותר מתאימה מעוגת שוקולד פשוטה, מצופה בקרם שוקולד ומעוטרת בשלל סוכריות צבעוניות בלתי בריאות בעליל, וכל המרבה בסוכריות ובצבעים – הרי זה משובח. נכון, זה לא בריא במיוחד, אבל חיים רק פעם אחת, ויום הולדת חוגגים פעם בשנה, אז זה הזמן לשחרר, להרפות ולתת לילד עוגת יום הולדת מושלמת. לעוגה שאת מתכונה נביא פה קוראים אצלנו עוגת ג'ק הזריז, מכיוון שהיא כה קלה ומהירה להכנה.
עוגת שוקולד ג'ק הזריז
מצרכים
1 גביע לבן או יוגורט
4 ביצים
כוס וחצי סוכר
כוס ורבע קמח
1 שקית אבקת אפייה
חצי כוס קקאו
חצי כוס שמן
כפית תמצית ווניל
כף ברנדי
לקרם
3 כפות קקאו
6 כפות סוכר
1 כפית נס קפה
מעט חלב
50 גרם חמאה
1 כף ברנדי
אופן ההכנה
- מערבבים את מרכיבי העוגה היטב, יוצקים לתבנית משומנת ואופים בחום של 180 מעלות כעשרים דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.
- מערבבים בסיר קקאו, ווניל, נס קפה, סוכר וחלב. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מבשלים תוך כדי בחישה עד שהסוכר נמס.
- מורידים את הסיר מהאש, מוסיפים ברנדי וחמאה כשהקרם עודנו חם, ובוחשים עד שהחמאה נמסה ומתמזגת עם הקרם.
- יוצקים את הקרם החם על העוגה, מצננים, מכניסים את העוגה מכוסה למקרר, ולפני שמתחילה חגיגת יום ההולדת – מקשטים על פי בקשת הזאטוט.
איך הייתה המנה?